mandag 19. desember 2016

SOLAN OG LUDVIG PÅ TOPP

Pressen er enstemmig:

"Vi begynner på toppen. Flåklypa er kjempebra ...Manuset er veldig bra.... Det er samtidstematikk, pakket inn på en veldig hyggelig måte."
(Harald Fossberg i Nitimen 9/12-16)

”Dette er et av årets høydepunkter på juleheftefronten.” Terningkast: 5
(Aftenposten 2/12-16)

”Et nytt juleeventyr fra Flåklypa med riktige doser krim, forviklinger og frekke, islandske fjøsnisser.” Terningkast: 5
(Dagbladet 15/12-16)

”Heftet er i ferd med å bli en uunnværlig del av jula.” Terningkast: 5
(Stavanger Aftenblad 3/12-16)

”På manussiden er det fortsatt et sprudlende overskuddsprosjekt med høflige nikk både til Panama papers-skandalen og til Aukrusts originalverk. Innsmettene av oppslag i Flåklypa Tidende er fornøyelige. (…) Alt i alt er det også i år et godt kjøp …” Terningkast: 5
(venstresida.net 28/11-16)

Terningkast: 5
(Avisen Grannar 8/12-16)

”Med de siste årenes Flåklypa-hefter har likevel manusforfatter Isachsen og tegner Capezzone klart å videreføre universet hans (Aukrusts) på verdig vis. (…) Fortellingen er sprelsk og tegningene forseggjorte.” Terningkast: 4

(Fædrelandsvennen 12/12-16)

”Juleheftene fra Flåklypa er blitt et uventet årlig høydepunkt …”
(Bergens Tidende 16/12-16)



I årets Flåklypa blir bygda hjemsøkt av en gjeng islandske nisser, som har bestemt seg for å besøke ’gamlelandet’ for å overta den norske julen. Samtidig blir Slidre Dampysteriet utsatt for forsøk på oppkjøpsraid fra den sleske finansspekulanten Knoph Swane. Ludvig blir kidnappet, Solan og Emanuel Desperados går seg bort i snøfjellet og meieribestyrer Ollvar O. Kleppvold havner i fengsel. Mens Reodor selvsagt mekker sammen en sjøldesigna apparatur som skal redde julen for dem alle. Hvordan det går? Vel, det er ikke riktig julaften riktig ennå, så det er ikke godt å si …


Manusforfatter for Flåklypa er Haakon W. Isachsen, og tegner er Thierry Capezzone.



Det første Flåklypa-juleheftet kom i 2004. Det baserte seg på tegnefilmen Solan, Ludvig og Gurin med reverumpa, men siden har alle Flåklypa-juleheftene hatt originale historier skrevet spesielt for disse.

Kjell Aukrust

Allerede med debutboken Simen (1958) gjorde Kjell Aukrust dundrende suksess. Så vidt vites var det den første boken som solgte over 100 000 eks. Han fulgte opp med de to neste bindene i Alvdals-triologien, Bror min (1960) og Bonden (1964). Parallelt med dette lagde han Flåklypa Tidende, som startet i Mannskapsavisa i 1954. Den første boksamlingen med denne fiktive avisen kom i 1959, da under navnet Folk og fe. Siden ble det totalt 10 boksamlinger med Flåklypa Tidende.

I 1966 introduserte Aukrust en ny figur i boken Je og ’n Solan. Den upålitelige skjæra fikk snart følge av fjøsnissen Nystumoen (1973) og pinnsvinet Ludvig (1977). Aukrust skrev også skuespillet Muskedunder og sirupsnipper fra barndommens Alvdal. Dette ble i sin tur til filmen Freske fraspark (1963). Senere har det kommet fire filmer som henter figurer fra flere av Aukrusts universer: Flåklypa Grand Prix (1975), Solan, Ludvig og Gurin med reverumpa (1998), Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa (2013) og Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa (2015).


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar